dijous, 1 de gener del 2009

l'home dels nassos



L'home dels nassos és un personatge mitològic català que té tants nassos com dies li queden a l'any. Només se'l pot veure, però, el trenta-u de desembre o cua d'any.
Segons Joan Amades, l'home dels nassos sembla ser una degeneració d'un personatge mític que simbolitzava l'any. Tradicionalment, se sol explicar a la mainada que en aquest dia surt l'home dels nassos, una persona que té tants nassos com dies té l'any. Els nens s'imaginen un personatge estrafolari amb 365 nassos a la cara, sense pensar que el 31 de desembre a l'any li queda només un dia per acabar. Per arrodonir la broma, se solia dir als nens que se l'acabava de veure passar per algun carrer proper, per tal que correguessin a veure si el podien trobar. També hi havia qui creia veure'l a les canonades de l'aigua i així ho feien saber a les criatures. Actualment, en algunes ciutats o pobles s'organitza una cercavila amb un capgròs representant l'home dels nassos.
En els pobles petits, es deia que apareix a l'església i devora la pica de l'aigua beneïda.
A Barcelona era tradició de trobar l'Home dels nassos a les 12 en punt a la plaça del Palau, davant la Llotja, dalt d'un cadafalc perquè tothom el vegi mocar-se amb unes quantes dotzenes de llençols els 365 nassos que s'espera que tengui per tot el cos, ja que no li caben a la cara.
A Mallorca a més de dir anar a veure l'home dels nassos es deia anar a veure matar l'home dels nassos, perquè el punt de concentració popular a Palma dia 31 de desembre era la plaça de Cort, amb motiu de la Festa de l'Estendard, i s'hi disparaven salves d'honor, que algú interpretava com un afusellament de la imatge del rei Jaume I exposada a la façana de la Casa de la Vila aquest dia davant la companyia que li retia honors amb l'Estendard o bandera nacional.

8 comentaris:

  1. veig la cara...però el nas? juas juas juas, la cançoneta...juas juas
    Bon any guapo, un petonas, bons aquests reflexos :)

    ResponElimina
  2. jajajjj..em coincidit totalment en el post avui..jajjaja
    be..aixo no em diu res mes que he fet be de pasar per aqui...ara..les teves iamtges com sempre..parlen soles.
    el pare noel m'ha portat una maquina..tremola!!!
    un petonas i bon any !!
    sargantana ;)

    ResponElimina
  3. Nosaltres també tenim "Home dels nassos", però aquest any no l'hi he fet fotos.
    Que tinguis un bon any!

    ResponElimina
  4. Que tinguis un molt bon any!!
    Petons!

    ResponElimina
  5. Ostres, quin repte retratar l'home dels nassos. Això és tema per a un concurs de fotografia. Els jocs de reflexes de proposes em sembla una maera veritablement enginyosa.
    Feliç 2009, Joan.

    ResponElimina
  6. Molts bons reflexes i colors !! que tinguis un bon any 2009.
    Una abraçada !

    ResponElimina
  7. Tenen nassos aquestesfos!!! je je.
    M'agrada el desenfoc i el joc de eflexes. Bon any!!

    ResponElimina
  8. M'han agradat molt aquestes dues imatges. Els reflexos tenen una barretja entre abstracte i cromatisme que els fan atractius. El text també és instructiu.
    Bon any!!

    ResponElimina

un instant…
com ahir, avui un instant, partícules en l'espai