dijous, 27 de març del 2008

nau Gaudí - La Cooperativa Obrera Mataronense

2007... l'estructura feia temps que estava consolidada, però l'obra aturada...



2008... el consistori després de molts entrebancs, troba una empresa que s'en fa càrrec per acabar-ho...

veig l'entrada sense vigilant i m'hi fico...

trobo un obrer que surt de la caseta - vestuari, i li demano pel encarregat;
- no hi és en aquest moment, està esmorzant.
em contesta...

- vaig a fer unes fotos, li dic.
l'home com que actuava d'allò més natural em diu :
- endavant, tu mateix...

era l'hora d'esmorzar... i vaig fer un munt de fotografies, em vaig acomiadar i me'n vaig anar per allà on havia entrat, el treball ben fet s'ha de fer amb parsimònia, em vaig dir per mi....


La Cooperativa Obrera Mataronense és una fàbrica situada a Mataró, obra de l'arquitecte modernista català Antoni Gaudí.

Fou una de les primeres obres de Gaudí, testimoniant el seu apropament al socialisme utòpic durant aquella època. La Cooperativa havia sigut creada el 1864, i Gaudí rebé l'encàrrec de construir la seu social a Mataró, formada per un conjunt de fàbrica, barri de cases econòmiques, un casino amb jardí i un edifici de serveis.

Gaudí realitzà els plànols entre 1878 i 1882, encara que finalment tan sols es construí la fàbrica, l'edifici de serveis i una nau, primer lloc on Gaudí utilitzà els arcs catenàrics tan freqüents en la seva obra posterior.

A l'edifici de serveis va emprar rajoles de ceràmica, altre dels segells característics de la seva obra. Gaudí també va dissenyar l'ensenya de la Cooperativa, amb la figura d'una abella, símbol de la laboriositat.


5 comentaris:

  1. Gràcies amic Romanidemata, no en tenia constancia, les rajoles de ceràmica que dius estan fetes a una fàbrica que existeix actualment (Montseny) a Reus i que aviat servirà com a museu i s'explicarà la creació d'aquestes peçes. Bon post felicitats i també com sempre bones fotos.

    salutacions

    ResponElimina
  2. Precioses imatges. Uns enquadraments sensacionals. Enhorabona.
    Salutacions.

    ResponElimina
  3. També feia dies que no visitava el teu bolg i com la luluji t'has posat les piles.
    Molt bones series, es una cosa que no faig i hauria de fer li donen un altre sentit mes que una sola foto.Salut company i endavant!!!!

    ResponElimina
  4. Bon document, tot un encert anar abans de les reformes, molt bones perspectives, angles, llums i colors, fotos furtives hehe, com el comentari :)))
    Bona musica.
    Petons guapo, molt bon dia.

    ResponElimina
  5. M'interessa les estructures i la construcció tant o més que la fotografia o sigui que amb aquest post he disfrutat una bona estona (i a més, he après)
    Bé doncs res, que m'ha agradat molt, i salutacions cordials, que he vist comentaris teus en el bloc (gran bloc) de l'Enric (Sirera), però encara no havia creat cap mot amb tu.
    Per cert i per si t'interessa, s'ha engegat un projecte que es diu http://www.espaifotografic.cat/ i que pretén ser "la casa gran" (ara que està de moda aquesta expressió :-) dels fotògrafs catalans, a veure si ens hi veiem.

    ResponElimina

un instant…
com ahir, avui un instant, partícules en l'espai